מיומנויות חברתיות

בעולם השיקום מהלכים על קצות האצבעות כשזה עולה לפני השטח, משתדלים לא להסתכל לזה בעיניים ולא לקרוא לילד בשמו. מעדיפים לטמון את הראש בחול, כאילו שאם לא יראו את החוף, הרי שהחוף לא קיים. אולם לצערם של אנשי השיקום, הנושא הזה מזדקר גבוה יותר מרכס הרי ההימלאיה כשמדובר בשיקום בקהילה. אין מה לעשות, אם רוצים לשלב משתקמים בקהילה יש להשקיע בחיה הזו "מיומנויות חברתיות".

לכל קהילה אנושית באשר היא יש את הנורמות שלה. זה מאוד עזר למין הומו סאפיינס לשגשג ברחבי כדור הארץ. כאשר מישהו מתוך הקהילה מתנהג באופן לא צפוי זה מעורר סימני שאלה ואפילו דחייה של האדם הזה, ואפילו של כל בני משפחתו. הדברים תלויים כמובן בגודלה של הקהילה האמורה, במנהגיה ובסובלנותה.

אולם בכל קהיליות האדם באשר הן, קיימות נורמות חברתיות די זהות בסופו של דבר. מאחר ואיני מתכוונת לדבר כאן על שוני בין הקהילות האנושיות בעולם, אלא על חשיבותן של מיומנויות חברתיות, חשוב לדעת שזהו הכלי שאיתו אדם אמור להסתדר בקהילה. כלומר, להכיר את מקומו בהיררכיה הקהילתית, לדעת שיש דברים שלא מדברים עליהם, להבין שעדיף לשתוק לפעמים ולא לומר את דעתך בכל מקום, להפנים שיש תגובות שלא תואמות את המצב הנתון ובכלל, להבין שאתה חלק מכלל.

במקרים רבים בעיקר בקרב מתמודדים עם בעיות נפשיות, קיימת בעיה במיומנויות החברתיות. אם כי ניתן לציין עוד מקרים בהם יופיעו בעיות ברמות כאלה ואחרות במיומנויות חברתיות הרי שניתן למצוא את המתמודדים המצויים על הספקטרום האוטיסטי ואת הסובלים מרמות כאלה ואחרות של פיגור שכלי. אולם לכל קבוצת אוכלוסיה שיטת הטיפול צריכה להיות שונה. ואני מציינת זאת כאן, כי לעיתים המערכת עצמה שוכחת את זה לפעמים.

כפי שציינתי בפוסט הקודם שלי "חטא ההכללה", הטיפול במיומנויות חברתיות הוא אחד התחומים הבעיתיים שבהם נופלים בפח גם אנשי מקצוע טובים!! כדי להבין את המצב טוב יותר אשתמש, שוב, בכמה דוגמאות שיסבירו כמה סבוכה הבעיה.

שלומי בן השלושים סובל מסכיזופרניה. הוא נוטה להסתגר, ממעט לדבר עם אנשים, אם כי מבחינה אינטלקטואלית, שלומי הוא בעל ידע נרחב בפיזיקה ומתמטיקה. שלומי מתקשה לדבר במשפטים ארוכים והדבר יוצר רושם מוטעה לגביו. יש החושבים שיש לו פיגור אולם כששלומי חש בטוח מספיק הוא מתבטא לא רע. זה קורה בעיקר בחברה של אנשים שהוא מכיר והם מעטים מאוד.

תמרה בת העשרים ושמונה סובלת מאוטיזם. היא מתגוררת מזה שבע שנים בהוסטל יחד עם עוד אנשים כמוה. לתמרה יש קושי בדיבור, לעיתים היא יכולה לחזור על המילה "מים" כמה פעמים עד שהיא תקבל כוס מים. אוצר המילים שלה דל מאוד ולעיתים יהיו לה התפרצויות זעם. אם כי תמרה מנגנת בפסתר, חליל וגיטרה בצורה מופלאה, הרי שלצאת איתה לקניון זו משימה המצריכה ליווי.

שמעון בן החמישים מוגדר כבעל פיגור קל. הוא מסוגל לקרוא כמה משפטים באנגלית אך הוא לא מבין מה הוא קורא. משמעות המילים לא ברורה לו כלל. בדרך כלל הוא מצליח להשתלב בחיי היום יום, אם כי הוא נוהג לדבר בקול רם מדי, דבר שגורם לאנשים לשמור ממנו מרחק. שמעון הוא אדם חביב מאוד והוא לא מבין למה בורחים ממנו. במועדון החברתי גילו את כשרון הבישול של שמעון ובקרב חברי המועדון הוא דמות אהודה מאוד.

איך הייתם מטפלים בבעית המיומנויות החברתיות של שלושת האנשים הללו?? נכון, כל מקרה לגופו. כל אדם כזה, על אף האבחנה המצורפת אליו הוא אדם. שמעון אולי מדבר בקול רם וצורמני אך הוא חם, לבבי ואוהב לבשל. הוא אולי לא מבין אנגלית אך החמימות שלו יכולה לנחם רבים. תמרה היא נגנית מוכשרת, אך היא לא שולטת ברגשותיחה, אוצר המילים שלה קטן יחסית ועל כן לא תמיד היא תוכל להביע את הרגשות כמו שצריך. תמרה תצטרך לקבל עזרה בתחום התקשורת ושיטות טיפול נוספות המתאימות לאנשים המצויים על הספקטרום האוטיסטי.

ומה לגבי שלומי? הוא מסתגר, הוא פוחד שינסו לפגוע בו. אולם מעבר לזה הוא אשף בפתירת משוואות, ויש לו ידע רב במה שמעניין אותו. מחשבות השווא לא חודרות לתוך המתמטיקה או הפיזיקה. הוא ממעט לדבר, הוא חש שאין לו צורך בזה. לעיתים יש תקופות שאין לו מוטיבציה. הוא מעדיף להמצא בחברת אנשים מוכרים. לאלה שאינם מכירים אותו, שלומי יכול להזכיר מישהו עם רמה כזו או אחרת של פיגור.

ובהחלט לאנשים כמו שלומי, כמוני וכמו עוד מתמודדים אחרים הפתרון נמצא מעבר לפינה. טיפול במיומנויות חברתיות. לרבים מהמתמודדים עם בעיה נפשית זה אחד הדברים שיוכלו להכריע האם האדם ישאר תקוע במפעל מוגן או יעבוד בשוק החופשי. חוסר מיומנויות חברתיות גורם סבל הן למתמודד והן לסובבים אותו. רק שקיימת בעיה אחת – טיפול שכזה יקר, לא כל מתאם טיפול או עובד סוציאלי הם בעלי הכשרה בנושא. כן, זה נושא שמצריך הכשרה וחשיבה מחוץ לקופסה.

בתוכנית השיקומית מדברים עם המתמודד על שעות הפנאי שלו, אולם ברגע שיש נטיה להסתגרות נוצרת כאן בעיה. על כן, לפני שעות הפנאי של המשתקם, הקניית מיומנויות חברתיות היא צו השעה. מעבר לשעות הפנאי שיפור במיומנויות החברתיות עשוי להאיר את חייו של אדם. כך יהיה המתמודד פתוח גם בפני עולם הזוגיות.

וליכולות לרכישת מיומנויות חברתיות יש שם כולל "אינטלגנציה חברתית". עוד על אינטלגנציה חברתית וכיצד היא יכולה לשפר את חיי המתמודדים ולהעשיר את חיי אנשי השיקום בהמשך.

הדרך שלך

האבחנה שלך – היא לא מי שאתה.

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.