מתוך האינסטגרם שלי

זמן חרדה

מדינת ישראל הייתה נתונה מיום קיומה לאיום מתמיד. מלחמות או מבצעים צבאיים הפכו לחלק אינטגרלי מחייו של כל אזרח ישראלי ולא משנה מה מיקומו על המפה הפוליטית. אם בעבר המלחמות נערכו בחזית הרי שבשנת 1991 המצב השתנה כאשר שליט עיראק סדאם חוסיין הפציץ את חיפה ותל אביב בטילים ארוכי טווח. העורף הפך לחזית ותופעת הלם הקרב המוכרת כל כך החלה לחלחל אל מי שהם אזרחים.

לאחר מלחמת המפרץ הוחלט על הקמת פיקוד העורף, כאשר מטרתו המרכזית לתת מענה לאיומים הנשקפים על העורף. החל באיומי לוחמה כימית וביולוגית וכלה בהתגוננות מפני רעידות אדמה ואסונות נוספים. עם השנים ניתן היה לראות את נחיצות פיקוד העורף, בעיקר כאשר החלו מתקפות הטילים על דרום הארץ בתחילת שנות ה – 2000 ובעת מלחמת לבנון השנייה שהתחוללה בקיץ 2006.

********

לאחר ששבו החיילים מהחזית במלחמת העולם הראשונה החלו חלק מהם לסבול מתסמינים שונים של חרדה. חלק מהתסמינים כללו הסתגרות והתבודדות, בעוד אחרים ניסו לחזור לשגרה אולם סבלו מסיוטי לילה או פלאשבקים מזירת הקרב. חלק מהחיילים החלו לפתח שיתוק באיברים שהיו קשורים ללחימה, חיילים אחרים נהגו להתפרץ באלימות ואז לסגת למצבי דיכאון. חיילים אחרים נבהלו מרעשים חזקים שהזכירו יריות או ממרחבים סגורים שהזכירו את החפירות. כך התוודע העולם להלם הקרב, או הפרעת דחק פוסט טראומתית PTSD – POST TRAUMATIC STREES DISORDER.

עם השנים נוספו לאבחנה קריטריונים נוספים. רק במהלך שנות החמישים התגבשה האבחנה הסופית של הלם קרב. אולם אנשי המקצוע שמו לב שתסמינים דומים קיימים גם אצל נפגעי תקיפה מינית, נפגעים באסונות טבע, תאונות דרכים ואסונות הומניטריים. על כן PTSD הפכה לאבחנה שמאפיינת לא רק חיילים ששבו משדה הקרב.

*******

מדינת ישראל המתמודדת עם איום יומיומי על קיומה, חווה אחוזי חרדה מרובים. לא משנה בכמה מחקרים יטענו תושבי ישראל שהם מאושרים, המציאות שונה לחלוטין.  בעיקר בעת מלחמה/מבצע צבאי. עם השנים הוקמו גופים שמטרתם להעניק עזרה לאזרחים ולחיילים שחווים את תסמיני הפרעת הדחק הפוסט טראומתית.

הפיגועים על רקע לאומני הביאו להקמת ארגון המתמחה בטיפול בנפגעי פעולות איבה – נט"ל – ראשי תיבות של נפגעי טראומה לאומית.

העורף שספג פגיעות טילים הביא להקמת מרכזי סיוע נפרדים של חוס"ן.

ובימים אלה – כשהזיכרונות לא מרפים וכל אופנוע נשמע כמו תחילת אזעקה, כל טריקת דלת מקפיצה מהמיטה, אור מהבהב מזכיר טיל והס מלהזכיר זיקוקים. בכל חלום מופיעים חיילים פצועים, בתים הרוסים והאזעקה מזמרת בקול עולה ויורד מבשר רעות. זה הזמן להודות שגם לי זה קרה. מלחמת לבנון השנייה, הטילים היכו בעיר חיפה ללא רחם. למערכת בריאות הנפש לא היה מענה. הלכתי וכביתי אט אט, לאחר תום המלחמה לא עזר דבר, ישנתי בחדר כשהאורות דולקים, הפסקתי לתפקד וכל קול הקפיץ אותי משנתי. אף גורם לא הכיר בי בשל היותי מטופלת של מערכת בריאות הנפש.

ובזמנים הללו אני משתדלת ליישם את מה שלמדתי מנסיון.

אם אתם בחזית – דאגו שיהיה לכם מה לעשות, לא תאמינו כמה זה עוזר לשמור על צלם אנוש.

לאחר נפילת רקטה, בדקו האם היה נזק ואם לא קרה כלום, שבו במקום שקט ותרפו. פשוט תרפו.

עשו דברים שאתם אוהבים.

דאגו לדבר לפחות עם מישהו אחד על מה שאתם מרגישים.

אם אין לאף אחד סבלנות תמצאו תמיכה רחבה ברשתות החברתיות השונות ובקווים החמים.

אל תצמדו לחדשות!!! זה רק מציף!!

תשתדלו שהסביבה תהיה שקטה לפחות לפרק זמן מסוים.

האזינו למוזיקה האהובה עליכם.

*******

מתי תפנו לעזרה מקצועית?

אם אתם חשים אי שקט קיצוני

מחשבות טורדניות שלא נותנות מנוחה

רצון להסתגר או רצון לעמוד מול הסכנה

אם אתם אדישים ולא מבצעים מטלות פשוטות

אם ירדתם במשקל

אם עליתם במשקל בצורה חריגה

אם קשה לכם לישון או שאתם ישנים יותר מדי

אם אתם תוקפניים

אם יש לכם סיוטים ואתם מתעוררים מהשינה פעמים רבות

זה הזמן לפנות לרופא המשפחה שיפנה אתכם להמשך טיפול. זכרו!! ככל שתתפסו את זה בזמן ותחזרו לתפקד כרגיל, כך תזדקקו לפחות טיפול. כל שמניסיון כדאי לשים לב לדברים הללו אצלכם או אצל מישהו קרוב.

נתון מעניין – צבא ארצות הברית מתמודד כעת עם הלומי קרב רבים שחוזרים מהחזית באפגניסטן ועיראק. ארצות הברית פנתה לישראל שתעזור לה במתן טיפים וסיוע בהתמודדות עם הלומי קרב. אז אתם בהחלט בידיים טובות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.